Welkom!

Mijn foto
Dordrecht, Zuid Holland
Welkom op de blog van Logopedie aan de Dijk! . Met deze blog houd ik u op de hoogte van ontwikkelingen in de praktijk en in de gezondheidszorg in het algemeen. Natuurlijk is er ook ruimte voor een persoonlijke note. Ik zou het erg leuk vinden als u een berichtje achterlaat en zal proberen dit ook persoonlijk te beantwoorden. Veel leesplezier!

dinsdag 17 augustus 2010

Een boek ????? Wat is dat ?

Op Rita's taalpagina vond ik bovenstaande cartoon. Helaas herkenbaar .....

Waarom is het lezen van boeken nu belangrijk?

Daar geeft een onderzoek van de Nederlandse taalunieversum antwoord op:
  • het lezen van een leuk, spannend, grappig, ..... boek, geeft je plezier
  • het biedt ontspanning
  • het vergroot de algemene en/of specifieke kennis
  • met een boek kan je even ontsnappen aan bijvoorbeeld het drukke (gezins)leven
  • een boek geeft afleiding
  • een boek geeft je de kans jezelf te ontplooien

Ook wordt aangegeven in diverse onderzoeken dat je van lezen taalvaardiger wordt, kritischer, meer betrokken bij de maatschappij, slimmer en fantasievol.

De moraal van dit verhaal: geef (jezelf) eens wat vaker een boek kado

Heb ik u nog niet weten te overtuigen? Neem dan eens een kijkje op www.taalunieversum.org/taalpeil

maandag 16 augustus 2010

2010-2011

Beste lezers van het Logopedie aan de Dijk - blog,

Vanaf vandaag gebruiken we de aanduiding van het nieuwe schooljaar: 2010-2011.
Voor de kinderen in deze regio (Zuid-Holland) begint vandaag dit nieuwe schooljaar.

In dit nieuwe schooljaar veranderen er een aantal zaken binnen de logopediepraktijk, om de toegankelijkheid te verbeteren:

  • dit schooljaar start ik officieel als 'dyslexie'-specialist
  • de openingstijden zijn aangepast, zodat er nu twee avonden beschikbaar zijn voor het avondspreekuur (17.00 - 19.00)
  • de vakanties worden zoveel mogelijk aangepast aan de schoolvakanties
  • er is een vijftal dagen studie-verlof gereserveerd. De data zijn op dit moment nog niet bekend, maar u wordt hierover z.s.m. geinformeerd

Met een vriendelijke groet van uw logopedist,

Suzanne

woensdag 7 juli 2010

Zomertijd - Vakantietijd


De vakantieperiode is aangebroken. Maandag j.l. was voor de meeste kinderen de eerste dag van de zomervakantie. Alle inspanningen van de afgelopen periode werden beloond met stralend weer! En wat werd daarvan genoten!


Voor veel kinderen (en hun ouders ;) ) betekent vakantie eerst even uitblazen....
Voor anderen is het juist een periode van voorbereiding op een nieuwe fase in het leven; de middelbare school, een vervolgopleiding....


Ik wens vanaf hier een ieder een hele fijne vakantie!!!!


Tot in augustus, dan zijn we er weer!


Logopedie aan de Dijk is gesloten van 26 juli tot 16 augustus.

woensdag 30 juni 2010

Acties hebben succes!



De actie van meer dan 500 mensen op het Plein in Den Haag is succesvol geweest. De voorstellen van minister Klink om een tientje eigen bijdrage te heffen voor logopedie, ergotherapie en dieetadvisering zijn door een Kamermeerderheid tegengehouden!!!!!

dinsdag 29 juni 2010

maandag 28 juni 2010

Het tientje van Klink

Het heeft de gemoederen de laatste week flink bezig gehouden. Het voorstel voor bezuiniging op logopedisch hulp....

Het voorstel van de demissionair minister is iedereen vanaf 1 januari 2011, een eigen bijdrage van 10 euro te laten betalen voor logopedische zorg, ongeacht de ernst, duur of grootte van het probleem waar men behandeling voor behoeft.
Chronisch ziek, prematuur, ernstige slikstoornis, spraak- of taalstoornis, het wordt allemaal over één kam geschoren.
Deze maatregel is mijns inziens ongehoord!!!!

Het maakt me boos dat de zorg die wij kunnen bieden (en écht geen luxe is) voor grote patientengroepen hierdoor niet meer toegankelijk zal zijn. Onmondigen worden monddood gemaakt. Het verschil tussen 'arm' en 'rijk' benadrukt.... Daar lig ik wakker van.

Morgen wordt onze boosheid omgezet in actie. Op dinsdag 29 juni zal er voorafgaand aan een debat, door de leden van de beroepsvereniging NVLF een petitie aangeboden worden aan de minister, waaruit het ongenoegen blijkt van een grote groep mensen.

U kunt ons helpen door een digitale petitie te ondertekenen, die u vindt op www.nvlf.nl.
Uw protest-stem wordt meegenomen naar Den Haag, of later doorgestuurd.

Laat uw stem alstublieft horen, voor hen die hierbij volgend jaar door de geplande bezuinigingen wellicht niet meer geholpen kunnen worden!!!!!!

donderdag 4 maart 2010

Europese dag van de Logopedie




Dit jaar wordt er ter gelegenheid van de Europese dag van de Logopedie, door onze beroepsvereniging, NVLF, een nieuwe website gelanceerd over 'Logopedie en gehoor' : www.gehoor.logopedie.nl/site.
Logopedie en Gehoor gaat over slechthorendheid, doofheid en auditieve verwerkingsproblemen bij kinderen en volwassenen.

maandag 1 maart 2010

Voorjaar


In de vakantie heb ik me kunnen voorbereiden op een nieuw seizoen. Niet alleen de tuin en het huis hebben zich moeten onderwerpen aan mijn voorjaarsschoonmaak; ook mijn praktijk moest er aan geloven. De winterspullen zijn opgeruimd en de voorjaarsmaterialen liggen weer klaar.

Prentenboeken, memoriespelletjes, puzzels, maar favoriet is wel het spel eendenrennen. Een ontzettend leuk spel waarbij de eenden zoveel mogelijk eieren veilig naar het grote nest moeten brengen. Met een zelfbedachte variatie op de spelregels kan dit spel als motivator of beloning ingezet worden. Zo is niet de dobbelsteen de bepalende factor die uitmaakt of je verder mag, maar de uit te voeren opdracht.

Het kan dus zijn als je binnenkort de praktijk bezoekt, dat dit spel op tafel te vinden is . . . ;)

dinsdag 16 februari 2010

Koekoek



Mijn praktijk staat, zoals sommigen uit ervaring weten (met de fiets, wind tegen; een behoorlijke trap), aan een dijk ~ what's in a name ;). Zowel vanuit het zijraam als het raam aan de achterzijde van mijn spreekkamer kijk ik op een riante boompartij (door sommige kinderen wel 'bos' genoemd), wat zeer aantrekkelijk is voor allerlei vogelsoorten. Gisteren werd ik echter wel bijzonder verrast door .... jawel ; de koekoek. Nog even voor de zekerheid nagezocht in het vogelboek, maar 't was er echt één. Toen hij zich vanmorgen opnieuw liet zien vond ik dat ik dit niet ongeschreven voorbij mocht laten gaan....

Omdat ik mijn camera niet in de aanslag had, ondersteun ik dit blog maar met een gevonden afbeelding op het web, met dank aan Yves Babtiste.

maandag 8 februari 2010

Materialen


Ik ben een fanatiek verzamelaar van leuke materialen om in de praktijk te gebruiken. En dan bedoel ik met "leuke" vooral originele materialen. Materialen die uitdaging bieden en die niet in iedere speelgoedkast / materialenkast zijn terug te vinden.

Vaak wordt dat knip- en plakwerk van materialen van diverse sites gecombineerd met methode gebonden materiaal, maar soms is het ook leuk om eens in de oude doos te graven....

Zo vond ik laatst in de oude speelgoedkast op zolder een grote vloerpuzzel rond het thema 'verkeer'. Helemaal geweldig! Zo zie je maar weer; wie wat bewaard die heeft wat.


O ja, en voor degenen die ook graag knippen en plakken; hierboven de banner van een zeer bruikbare site (ook veel kant en klaar werk, voor perioden waarin er even geen tijd is om te hobbyen ;) .


dinsdag 19 januari 2010

Gratis doneren voor het goede doel

Via de organisatie W&D (Woord en Daad) sponsor ik Wilbert José. Een jongen van 7 jaar uit Guatemala. Dankzij het sponsorproject krijgt deze jongen onderwijs, dagelijks één warme maaltijd, is de gezondheidszorg toegankelijk geworden en kan het gezin deelnemen aan projecten om hun maatschappelijke positie te verbeteren.
Deze maand kan u via de website van Woord en Daad, dagelijks (gratis) 10 cent doneren voor diverse projecten in Guatemala. Doet u ook mee?
www.woordendaad.nl

donderdag 14 januari 2010

A.L.S.


Deze week is in de media veel aandacht besteed aan A.L.S. ; op dinsdag 12 januari werd in "Afslag UMC Utrecht "door Mirjam Bouwman verslag gedaan vanuit één van de grootste academische ziekenhuizen in ons land, het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. In deze aflevering wordt de 62-jarige Henk Claasen gefilmd die lijdt aan A.L.S. (Amyotrofische Laterale Sclerose). Op donderdagavond 14 januari werd de documantaire "Dodelijk Dilemma" uitgezonden en in "Vriendin" werd een artikel geschreven over leven met A.L.S.
De uitzendingen zijn terug te kijken via "uitzendinggemist.nl"

De logopedist is nauw betrokken bij de behandeling van deze ziekte. Met name bij de behandeling van slikproblemen, ademhalingsproblemen en de verminderde verstaanbaarheid is de logopedist belangrijk. Vaak is het in de behandeling nodig om samen met de client te kijken naar alternatieve spraak-mogelijkheden zoals bijvoorbeeld een stemcomputer.


Hieronder leest u informatie van de website van de Stichting A.L.S. Nederland.


De ziekte
Amyotrofische Lateraal Sclerose (ALS) is een ziekte van de zenuwcellen die de spieren aansturen. Deze neuromusculaire (zenuw-/spier-) aandoening leidt tot het onvoldoende functioneren van de spieren. Dat komt doordat de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg en het onderste deel van de hersenen – de zogenaamde hersenstam – afsterven. Hierdoor komen de signalen vanuit de hersenen niet meer aan bij de spieren. De hersenen kunnen dan geen spierbewegingen meer op gang brengen.


Verloop

De ziekte veroorzaakt meestal geen pijn en tast het verstand niet aan. Ook blijven de zintuigen (gevoel, smaak, gezicht, reuk en gehoor) doorgaans intact, evenals de werking van darmen en blaas. Wel worden geleidelijk aan steeds meer spieren aangedaan. Behalve de hartspier. Het uitvallen van de ademhalingsspieren is meestal de oorzaak van het overlijden van iemand met ALS. Hoe snel dat gaat verschilt per persoon. Maar de gemiddelde levensverwachting van een ALS-patiënt is slechts drie tot vijf jaar.


Oorzaak onbekend

De exacte oorzaak van de ziekte ALS is nog niet bekend. Evenmin bestaan er medicijnen die de ziekte kunnen stoppen of genezen. Het enige medicijn dat het ziekteproces enigszins vertraagt is riluzol (merknaam Rilutek). Het kan het leven van de patiënt met gemiddeld 3 tot 6 maanden verlengen. De ziekte kan voorkomen bij volwassenen op elke leeftijd, maar ontstaat meestal tussen het 40ste en 60ste levensjaar. Een klein deel van de mensen met ALS heeft te maken met een erfelijke vorm van ALS. De erfelijke vorm komt echter heel zelden voor en is meestal al langer bekend in de families.

Er zijn verschillende varianten van ALS:
Typische ALS, waarbij zowel motorische zenuwcellen in hersenen en ruggenmerg uitvallen
Progressieve Spinale Musculaire Atrofie (PSMA), waarbij vooral de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg uitvallen. De uitval van motorische zenuwcellen in de hersenen is veel minder, waardoor andere verschijnselen ontstaan. Soms blijft de ziekte langdurig beperkt tot alleen de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg
Progressieve bulbaire paralyse. Hierbij raken alleen de spieren van de keel en het gezicht verzwakt of verlamd. De spieren van de romp en de ledematen zijn (in eerste instantie) niet verzwakt
Primaire Laterale Sclerose (PLS) is een aandoening van het ruggenmerg die leidt tot stijfheid en spasticiteit van de benen en – minder vaak – van de armen. Soms doen zich ook spraak- en slikstoornissen voor. Dit komt door een verharding (sclerose) van het weefsel dat zich aan de zijkanten (lateraal) van het ruggenmerg bevindt. De verschijnselen doen zich meestal voor na het dertigste levensjaar. Het is niet precies bekend hoe vaak PLS voorkomt. Geschat wordt dat ruim honderd mensen in Nederland deze ziekte hebben. ‘Primaire’ geeft aan dat de ziekte voor het eerst in een familie voorkomt en niet erfelijk is.



Er is nog veel onderzoek nodig. Ook is het belangrijk dat er meer bekendheid gegeven wordt aan A.L.S.

Helpt u mee?





maandag 4 januari 2010

2010

Elk einde is een nieuw begin.
Het jaar 2009 is overgegaan in het jaar 2010.
Dit drong tot me door toen ik vanmorgen de praktijk binnenstapte voor mijn eerste werkdag in het nieuwe jaar. Alles heeft alweer zo snel zijn ritme en de orde van alle dag vraagt onze volledige aandacht.
Een nieuw begin ... waarin ik u allen geluk, voorspoed, gezondheid en liefde toe wil wensen.

April

Op de valreep nog snel een berichtje...

April was een drukke maand. Niet alleen in de praktijk, maar in het algemeen. Hierbij even in het kort de laatste nieuwtjes:

- in april rondde ik mijn post HBO cursus Dyslexie, herkenning, onderzoek en behandeling af.

- in april is de website van de praktijk geheel vernieuwd. Neem gerust een kijkje op : www.praktijkaandedijk.nl



Iedereen een hele fijne meivakantie toegewenst!



Voorlezen; een belangrijk middel om de taalontwikkeling te stimuleren.

Van 7 t/m 17 oktober is het weer kinderboekenweek.
In de klas wordt in deze week extra veel aandacht besteed aan voorlezen. Ook in de bibliotheek worden leuke activiteiten georganiseerd.

Voorlezen is een belangrijk middel om taal te stimuleren. Maak hiervan gebruik!!!

Hieronder volgen enkele tips bij het voorlezen, die u toe kunt passen om het moment mogelijk nog beter te benutten.

1. Zoek een boek uit wat uw kind aanspreekt.

2. Zorg dat omgevingsgeluiden het voorlezen niet verstoren.

3. Lees het boek wat u gaat voorlezen eerst zelf eens door, zodat u het verhaal al kent.

4. Lees een boek meerdere keren voor. Dit is niet saai, maar bevordert juist het actief meedoen bij het voorlezen, omdat uw kind weet wat het kan verwachten.

5. Wanneer u een boek meerdere keren voorleest, kan uw kind bij de tweede, derde of misschien vierde keer "meehelpen" bij het lezen.
Vraag uw kind of hij/zij het boekje eens kan vertellen, of laat uw kind de zinnen afmaken die bij het verhaal horen.

6. Maak gebruik van mimiek (kijk boos als de hoofdfiguur boos is, of blij wanneer er iets leuks verteld wordt) en intonatie (varieer met uw stem in toonhoogte wanneer dit past bij het verhaal).

7. Wijs bij met uw vinger, waar u leest. Dit bevordert de interesse en betrokkenheid bij letters.

8. Ook oudere kinderen (die al zelf lezen) vinden het leuk om voorgelezen te worden. Blijf het plezier in lezen overbrengen op uw kind. Maak uw kind enthousiast om zelf verder te lezen.




Veel (voor) leesplezier !!!


Ken je stem !

Wanneer de stem het niet goed doet, merken we vaak pas hoe hard we onze stem nodig hebben. Dit geldt het meest voor beroepssprekers, maar ook wanneer u uw stem niet beroepsmatig gebruikt is het uitermate vervelend wanneer deze niet goed functioneert.

Stemproblemen kunnen allerlei oorzaken hebben, zoals bijvoorbeeld infecties (griep, keelontsteking), problemen van de luchtwegen (allergieen of astma), problemen van neurologische aard zoals stemplooiverlamming, een beroerte of bepaalde ziektebeelden. Stemproblemen kunnen ook bestaan door langdurige overbelasting, schadelijk stemgebruik zoals schreeuwen, verkeerd stemgebruik of een verkeerde stemtechniek.

Bij stemklachten kan de stem hees, schor of krakerig zijn. De stem kan ook helemaal wegvallen. Andere klachten zijn keelpijn of moe worden van het spreken. Dit kan weer leiden tot verkeerd stemgedrag met als gevolg: nieuwe klachten.

Ga bij aanhoudende stemklachten naar uw huisarts en vraag advies aan een logopedist.


Voor u gelezen : "Hoe woorden werken".

Voor u gelezen : "Hoe woorden werken".
Onze kennis van de betekenis van woorden lijkt eenvoudig. We hebben gewoon een lijst met woorden in ons hoofd met de daarbij horende betekenis. Maar als je wat beter naar ons woordgebruik kijkt, blijkt het toch wat ingewikkelder te zijn. Lees de hele tekst op: www.kennislink.nl/spraakentaal

Logopedie; iets met voeten???

Voor velen is "logopedie" een onbekende term. En dat neem ik u niet kwalijk. Hier ligt nog een belangrijke taak voor de beroepsgroep. Meer naamsbekendheid geven aan ons vak!!!
Eén van de redenen waarom ik dit blog heb geopend. Maar dat terzijde....

Logopedie is een beroep in de paramedische sector en valt daarmee onder beroepen in de zorg.

Logopedisten onderzoeken en behandelen problemen in de communicatie. Het gaat hierbij om schriftelijke, mondelinge en non-verbale problemen, die te maken hebben met de stem, taal, spraak, slikken (eten en drinken) en het gehoor. De logopedist houdt zich dus bezig met de werking van de mond, lippen, en tong.

Dan nu enkele concrete voorbeelden van wat de logopediste in haar werk doet:
1. Logopedie zorgt dat het spreken bij kinderen op gang wordt gebracht of dat het taalbegrip wordt gestimuleerd.
2. Soms moet iemand helemaal opnieuw leren communiceren als zijn normale taal en spraak door een beroerte is aangetast. 3. Logopedie omvat ook problemen met het innemen van voedsel en drank. Soms is dat niet (meer) mogelijk: door een aangeboren ziekte, een vertraging in de ontwikkeling van jonge kinderen of door ziekte op latere leeftijd.
4. Veel mensen kennen de logopedie van het stotteren.
5. De logopedist is ook bekend wanneer het gaat om "slissen"
6. Ook helpt de logopedist mensen die moeilijkheden ervaren met leren en lezen.
7. Door vele TV-programma's is het probleem met de stembanden bij zangers bekend geworden.

Dit is maar een klein deel van wat een logopedist doet. Zij onderzoekt en behandelt veel meer klachten, uiteenlopend van ademhaling en dyslexie tot een achterstand in de taalontwikkeling of het begeleiden bij meertaligheid.

Als logopedist is het niet alleen mogelijk om te werken in een zelfstandige praktijk. Ook in ziekenhuizen, verpleeg- en zorginstellingen, in het onderwijs, het bedrijfsleven of de wereld van cultuur en entertainment zijn logopedisten werkzaam.

Ik hoop dat ik met dit bericht de titel van dit bericht onderuit heb kunnen halen en mijn kleine steentje bij heb kunnen dragen aan de profilering van mijn beroep.

nieuwe website

Binnenkort wordt de website van de praktijk vernieuwd. Neem eens een kijkje op www.praktijkaandedijk.nl

Volgers


Eigentijds Nederlands


Het Algemeen Nederlands Woordenboek (ANW) is een woordenboek op internet. Het beschrijft het eigentijds Nederlands in Nederland en Vlaanderen. Het is gratis te gebruiken, bevat afbeeldingen, video’s en geluiden en vooral: je kunt er op allerlei manieren in zoeken. Als je je e-mailadres invult op de website, krijg je meteen een wachtwoord toegestuurd.
http://anw.inl.nl/search

Tip voor mensen die van taal houden.

Leuk om (jezelf) cadeau te geven: Van Sanskriet tot Spijkerschrift - Alexander Lubotsky.

Dit boekje bevat 50 taalkundige puzzels die in de afgelopen jaren gebruikt zijn bij de Nederlandse Taalkunde-Olympiade. De puzzels laten je spelenderwijs kennismaken met de essentie van taal. Vijftig taalkundige problemen, van Nederland tot Australië, uit dode en levende talen, op het gebied van schrift, klanken, grammatica en woordenschat.

Ontwikkelingswerk

Als kleine zelfstandig ondernemer ben ik, naast heel veel andere organisaties, betrokken bij ontwikkelingswerk en worden door mij (op afstand) diverse lokale projecten gesteund in o.a. Oost-Europa en Zuid-Amerika.

Ik hoop hier later nog op terug te komen met enkele persoonlijke ervaringen.

Heeft u ook een onderneming of bent u persoonlijk betrokken bij, of geinteresseerd in ontwikkelingswerk?
Neem eens een kijkje op de volgende links:


Adopt a granny

Adopt a granny

Compassion

Compassion

Meertaligheid

Meertaligheid
Vragen over meertaligheid of meertalig opvoeding ? Kijkt u eens op www.kindentaal.nl.

Taalontwikkeling

Taalontwikkeling

Ken je stem!